Corona melding

Maatregelen rondom corona

Als uitvaartbegeleider ben ik genoodzaakt om mij aan alle richtlijnen van het RIVM te houden. Ik zal bij het eerste telefonisch contact informeren of er onder de nabestaanden mensen met klachten of ziekteverschijnselen zijn. Dan zal het grootste gedeelte telefonisch of via skype plaatsvinden. Als er geen klachten zijn en er is de mogelijkheid om anderhalve meter afstand te houden dan kom ik gewoon bij u thuis voor de gesprekken. Samen kunnen we een binnen de mogelijkheden een persoonlijk afscheid vormen.

Welke besmettingsrisico’s zijn er bij het verzorgen van een overledene, die mogelijk het Coronavirus had?

Het virus overleeft maar kort buiten het lichaam, van enkele uren tot een dag. De overdracht van het virus gaat via druppels die ontstaan door hoesten en niezen. Dit vormt dus geen risico meer na overlijden. Met het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen en het uitvoeren van handhygiëne zijn de risico’s op besmetting tot een minimum te beperken.

Zijn er beperkingen aan het opbaren van de overledene?

Nee, de overledene mag zowel thuis als in het uitvaartcentrum opgebaard worden. De kist mag zowel open als dicht.

Welke adviezen gelden er voor uitvaart-, afscheidsdiensten en condoleances

Mensen die bijeenkomen voor een uitvaart zijn uitgezonderd van de regels voor maximale groepsgrootte. Bij een uitvaart mogen maximaal 100 personen aanwezig zijn.

Aanwezigen moeten altijd 1,5 meter afstand (kunnen) houden en een vaste zitplaats hebben. Daarnaast moet iedere bezoeker zich aanmelden en krijgt hij of zij bij aankomst een gezondheidscheck.

Voor het maximaal aantal aanwezigen tellen niet mee:

  • personeel van de uitvaartonderneming;
  • geestelijke medewerkers;
  • medewerkers van de begraafplaats of het crematorium.

Condoleance

Uitvaartcentra of andere locaties waar de uitvaartplechtigheid plaatsvindt zijn uitgezonderd van de sluiting van eet- en drinkgelegenheden. Als de condoleance op dezelfde locatie plaatsvindt als de uitvaartplechtigheid, is daarom een nazit met hapje en drankje mogelijk.

Als de condoleance plaatsvindt op een andere locatie dan de uitvaartplechtigheid geldt de maximale groepsgrootte van 30 personen voor samenkomsten binnen. Ook mag dan geen hapje en drankje worden geserveerd.

U kunt altijd contact opnemen als u vragen heeft over een uitvaart tijdens de corona maatregelen. 06-21150707