Een rondleiding op Natuurbegraafplaats Geestmerloo

Vandaag was ik te gast bij Jacco de Kroon die mij rond wilde leiden op de nieuwe natuurbegraafplaats Geestmerloo in Koedijk. Het is bijna een magische plek. Deze natuurbegraafplaats ligt aan de rand van het natuurgebied Geestmerambacht. De natuur krijgt hier alle ruimte. Rust en troost tussen de ritselende bomen, uitgestrekte waterpartijen en fluitende vogels.

Op de parkeerplaats zie je al dat het om de natuur draait. Gras op de plek waar je je auto neerzet en de omheining is van mooie robuuste balken. Even verderop staan twee mooie gebouwen van hout. Een ervan is de ontvangstruimte met prachtig ingerichte kamers waar de familie kan samenkomen. Je kan hier ook besprekingen houden als je een natuurgraf wil uitzoeken en reserveren. Heel fijn dat je bij leven hier al kan wandelen en de plek kan uitzoeken waar je eeuwige grafrust wil hebben.

We wandelen door de gebouwen die rust uitstralen en waar je omringd bent door hout. Ook de prachtige ceremonie ruimte, die zich in het andere gebouw bevindt, heeft een warme uitstraling en is ingericht met mooie kleuren. De stoelen en banken kan je neerzetten zoals de familie wenst. Je kan bijvoorbeeld de overledene omringen, maar natuurlijk ook een traditionele opstelling realiseren. Mooie robuuste boomstammen waar de uitvaartkist op kan staan en vele details die terugverwijzen naar de natuur. Alles klopt aan deze plek. Ik word altijd heel blij als een locatie voor een uitvaart zoveel schoonheid en warmte heeft.

We gaan buiten een kijkje nemen over het uitgestrekte terrein. Op sommige plekken zie je kleine houten paaltjes met een nummer erop. Dat betekent dat die plek gereserveerd is, met een ruime ronde vrije grond er omheen. Je ligt niet te dicht op elkaar en ook niet allemaal in een “rijtje” maar gewoon in de richting die je nabestaanden of jij zelf kiest. Natuurlijk zijn er wel “groene regels” waar je je aan moet houden. Denk aan de uitvaartkist, deze moet biologisch afbreekbaar zijn en de kleding van de overledene ook. Alles om weer op te gaan in de natuur. Je krijgt als grafbedekking een boomschijf met een hand gebeitelde inscriptie. Deze houten schijf zal ook vergaan na een tijd en symboliseert zo ook de vergankelijkheid van de mens. Maar natuurlijk kun je ook kiezen voor geen grafbedekking.

De kosten voor een natuurgraf zijn de eenmalige koop van het graf en je hebt dan eeuwigdurende grafrust. Daarbij komen op het moment van begraven de kosten voor het openen en sluiten van het graf, de administratie en de begeleiding door Geestmerloo.

Het was een bijzondere locatie met een warme ontvangst. Wat een fijn begin van mijn dag. Wil je informatie over deze manier van begraven dan kan ik je hier meer over vertellen in een persoonlijk gesprek. In tijden waar iedereen bewuster omgaat met het milieu, maar ook nu men meer nadenkt over persoonlijke wensen wat een uitvaart betreft is het een waardevolle keuze die meegenomen kan worden. Neem gerust contact met mij op.

Telefoon: 06 21150707
info@berniceperk.nl
www.natuurbegraafplaats-geestmerloo.nl

Terug naar blogs

Teken dit condoleanceregister