Overlijden in het buitenland: wat nu?

Stel, je bent in het buitenland op vakantie en je geliefde overlijdt. Of je hebt een tweede huis in het buitenland, je partner overlijdt daar en wil in Nederland begraven of gecremeerd worden.  Het kan ook andersom en je geliefde juist buiten Nederland begraven wil worden. Het zijn situaties waar je natuurlijk niet aan wil denken en het komt gelukkig niet al te vaak voor. Maar wat moet je doen als het wel gebeurt?

Repatriëren
Inmiddels heb ik ervaring met repatriëren, want zo heet het als een lichaam van een overledene naar Nederland moet worden gebracht. Voor een aantal families heb ik dit mogen organiseren, samen met de uitvaartorganisatie in het buitenland. Het gehele proces van repatriëren is een behoorlijk gecompliceerd verhaal, met bijvoorbeeld verschillende regels per land. Het gaat te ver om hier alle details verder uit te leggen.

Verzekering
De eerste vraag is of je verzekerd bent voor het repatriëren, bijvoorbeeld vanuit je reis- of uitvaartverzekering. Is dat niet het geval, dan is de kans aanwezig dat het repatriëren een kostbare zaak is. Heb je dit wel eens gecontroleerd bij het afsluiten van je reisverzekering?

Uit handen geven
Het is belangrijk om het repatriëren uit handen te geven. Immers, ten tijde van verdriet om het overlijden van je dierbare moet daar alle aandacht heen gaan. Het moet niet verloren gaan aan allerlei regelgeving in vreemde talen in vreemde landen. Het organiseren van transport van de overledene kun je met een gerust hart aan mij overlaten. Ik zorg ervoor dat alles, conform jouw wensen, wordt geregeld. En tijdens het proces hou ik je natuurlijk op de hoogte. Daarna hebben we alle rust om de uitvaart te verzorgen.

Heb je vragen, of wil je er meer over weten? Kom langs in mijn kantoor in de Westerstraat op Marken, neem contact op via 06-21150707 of stuur een e-mail naar info@berniceperk.nl.

Terug naar blogs

Teken dit condoleanceregister