Uitvaartverzekering? Uitvaartpakketten?

Regelmatig krijg ik de vraag wat een uitvaart kost. Dit is afhankelijk van keuzes die gemaakt worden, zoals bijvoorbeeld de keuze begraven of cremeren.Β  De vraag komt vaak voort uit het willen weten voor welk bedrag men verzekerd moet zijn of hoeveel geld men moet sparen. De tijden dat mensen een envelop in de kast hadden met het geld voor een uitvaart is voorbij. Er worden uitvaartverzekeringen afgesloten of men heeft een spaarpotje hiervoor. Ook laten mensen het soms op hun beloop, maar dan laat je je nabestanden achter met een toch wel grote kostenpost. Bijna niemand verdiept zich erin en weet wat men nu werkelijk voor verzekering heeft. Het is vaak ingewikkeld en men praat er liever niet over.

Soms zie je in advertenties dat je voor een crematie of begrafenispakket kan kiezen. Ik heb geen pakketten, omdat ieder mens uniek is en ik maatwerk wil leveren. Of dat nou een sobere uitvaart is of een uitvaart met vele wensen. Alles is bespreekbaar en aan het budget aan te passen. Geen pakketten dus geen hokjes waar je iemand in plaatst. De keuze voor een pakket is vaak uit financiΓ«le overweging en voelt veilig, maar elke zelfstandige uitvaartbegeleider kan maatwerk leveren qua budget. En kan hierbij ook uitleggen waar je daadwerkelijk voor betaald.

Hier een kleine uitleg over de verschillen van de verzekeringen:

Natura/diensten verzekering

Deze verzekering biedt een vergoeding aan in de vorm van diensten. Op je polisblad kan je vaak lezen wat ze daar allemaal onder verstaan. Vervoer, verzorging, begeleiding, standaardkist, bepaald aantal kaarten: dat zijn termen die je daar terug kan vinden.

Wil je andere of meer keuzes dan op de polis staan dan moet je daarvoor bijbetalen. Hiervoor heb je vaak een aanvullende verzekering die op die manier weer terugstroomt naar de verzekeraar zelf. Wil je bijvoorbeeld een massief populieren uitvaartkist, dan krijg je een klein bedrag terug voor de uitvaartkist die op de polis staat en krijgt dan een hoger bedrag als extra post op de factuur voor de vervangende uitvaartkist.

In een persoonlijk gesprek kan ik je verzekering bekijken en je vertellen waar je voor verzekerd bent. Ook kan ik een kostenbegroting maken zodat je weet wat de kosten zullen zijn als ik of een andere zelfstandige uitvaartbegeleider de uitvaart regelt. Je hebt ten alle tijde de keus en zit niet vast aan de verzekeraar van je polis. Zorg dat je op de hoogte bent van de keuzes en vrijheid die je hierin hebt.

Kapitaalverzekering

Hierbij ben je verzekerd voor een bedrag. Na overlijden keert de verzekeraar een bedrag uit wat je van tevoren vastgesteld hebt, hiervoor heb je dan je premie betaald. Bij deze verzekering ben je vrij om zelf een keuze te maken in uitvaartbegeleiding. Wil je weten of dit bedrag toereikend is dan kan ik dat toe komen lichten tijdens een voorgesprek. Dit hoeft zeker niet pas als het levenseinde in zicht is. Het kan rust geven als je hier duidelijkheid in hebt.

Vragen? bel of mail mij en ik kom het je graag uitleggen.

Terug naar blogs

Teken dit condoleanceregister