De uitvaart


Rond een uitvaart zijn er vele keuzes die gemaakt moeten worden. Samen bespreken wij wat uw wensen hierin zijn. Ik help u graag om passende keuzes te maken rondom de uitvaart van uw dierbare. U kunt denken aan wat voor kaart gaan we maken, wie dragen de uitvaartkist, welke bloemen willen we hebben, gaan we foto's laten zien, welke (live)muziek laten we horen en welke locatie voelt voor u het fijnst. Lees hieronder een greep uit de mogelijkheden en keuzes.

Verzorging

U kunt er voor kiezen om samen met mij de laatste verzorging te doen. U kunt hierbij denken aan het wassen van het lichaam, het kleden, scheren, het verzorgen van de haren of de nagels. Mocht u hier geen behoefte aan hebben, dan kan ik samen met een collega de laatste verzorging geven. U kunt hier natuurlijk bij aanwezig zijn.


Omhulling

Iedereen kent de houten uitvaartkist. Maar wist u dat er ook met stof bekleedde kisten zijn met mooie motieven erop. Wat dacht u van een rieten of bamboe mand? Of gewikkeld in een wade van stof op een opbaarplank? En voor de mensen die altijd zeggen: "stop mij maar in een kartonnen doos" is er de dooskist

Opbaren

U kunt een keuze maken over de manier waarop u uw dierbare opbaart. Dit kan met een koeling op bed of onder de kist, mand of opbaarplank. Er kan ook een thanatopraxie/lichte balseming plaatsvinden, zodat er niet gekoeld hoeft te worden.

Er zijn ook keuzes in de plek waar u wil opbaren. Dit kan thuis of bij een familielid. Er zijn uitvaartcentra met 24-uurs rouwkamers waar u terecht kunt, of een stilte ruimte waar u na een afspraak een condoleancebezoek kan brengen. Er zijn zelfs speciale opbaarhuisjes die u in uw tuin kunt laten plaatsen, die u de ruimte biedt om in alle rust afscheid te nemen. 

Uitvaartlocatie

De keuze voor een crematie of begrafenis is de eerste die gemaakt gaat worden. Van daaruit gaan we op zoek naar mooie passende locaties. Passend bij het leven, maar ook bij het afscheid van uw dierbare. Dit kan uit de kerk of aula van het crematorium. Maar ook andere locaties zijn niet ondenkbaar, zoals vanuit het huisadres,  een restaurant, de favoriete kroeg of de sportkantine.

Vervoer

Een witte of zwarte rouwauto, per loopkoets of met de uitvaartmotor. Dat zijn nog slechts een paar keuzes die er zijn.
Met de familie en/of nabestaanden kunt u na de afscheidsdienst met de uitvaartkist in de uitvaartbus naar het crematorium of begraafplaats. De fiets, de rouwkoe of met het vervoer wat de overledene dierbaar was, zoals een tractor of vrachtwagen, zijn ook mogelijkheden van vervoer.

Condoleance

Koffie en cake? Of liever iets uit het gedachtengoed van de overledene, zoals zijn of haar favoriete drankje of hapje. Voor de condoleance zijn diverse locaties mogelijk. De koffiekamer van het crematorium is prima, maar denkt u ook aan het favoriete restaurant waar jullie altijd genoten, de buurtkroeg of het dorpshuis. En zelfs de sportkantine is hiervoor ook een optie.

Fotograaf en film

De dag van de uitvaart gaat vaak aan u voorbij. Hoe fijn kan het zijn als u later nog terug kan kijken naar de foto's die gemaakt zijn door een uitvaartfotograaf. Of misschien wilt u alles laten filmen. Dit kan ook prettig zijn als er een partner achterblijft die bijvoorbeeld alzheimer heeft, zodat je samen de foto's of film kunt terugkijken op bepaalde momenten.